Özellikle yaz aylarında günümüzün büyük bir kısmını sahilde, denizde ve havuzda geçiriyoruz. Ancak yaz günlerinde havuz başında uzun süre vakit geçirirken UV (ultraviyole) ışınlarına maruz kalıyoruz. Bunun için tedbirler almamız gerekiyor. Örneğin; yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmak, güneş gözlüğü ve şapka takmak, gölge alanlarda bulunmak, güneş ışınlarının en zararlı olduğu saat 11:00-13:00 saatleri arasında dışarı çıkmamak. Bu tür tedbirlerin alınması bizim için geçirdiğimiz zamanı daha keyifli ve sağlıklı hale getirecektir. Gölge alanlarda bulunmanız için bir başka öneri; güneş ışınlarına karşı etkili havuz şemsiyesi kullanın. Havuz şemsiyeleri kavurucu yaz sıcaklıklarında evlerin vazgeçilmezi oluyor. Havuz kenarlarında kullanacağınız şemsiyeler; sizi güneşten koruyacaktır.
Havuzdan çıktıktan sonra şezlongunuza uzanmak istediğinizde şezlongunuz güneşten dolayı ısınacaktır. Havuzda şemsiye bulundurmak havuz başı şezlongunuzda oturmanıza, kitap okumanıza, müzik dinlemenize ve sevdiklerinizle güzel bir tatil geçirmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra şezlonglarınızdaki telefon, tablet ve soğuk içecek gibi teknolojik cihazlarınızı güneşten koruyacak serin ve gölgeli bir alan oluşturacaktır.
Klor cildinize zarar verdiği için havuzdan çıktıktan sonra cildinizi durulamalı ve duş almalısınız. Ardından güneş koruyucu kreminizi sürmeli ve bu şekilde güneşlenmeye başlamalısınız. Güneş koruyucu kreminizi en az 60 faktör seçmelisiniz.
Güneş ışınlarının son yıllarda daha fazla zarar vermesi nedeniyle; Cildinizi her zamankinden daha fazla korumanız gerekiyor. Güneşin bir diğer zararlı etkisi; Onlar kırışıklıklar. Bunlar erken yaşlanmaya neden olur. Cilt kırışıklıklarının büyük bir kısmı genç yaşta uzun süre güneşe maruz kalmaktan oluşur. Sadece bu da değil, ciltte lekelenmelere ve bazı bölgelerin daha koyu bazı bölgelerin daha açık olmasına neden olur. Ayrıca çok uzun süre güneşte kalmak güneş çarpmasına neden olur ve vücut ısısını yükseltir. Bu kramp, bayılma ve hatta ölümcül bir hastalığa kadar ilerleyebilir. Güneş çarpması sırasında, vücut ısısını düşürmek için gölgeli bir alana gitmeli ve soğuk suyla duş almalısınız.
GÜN ŞOKUNUN BELİRTİLERİ;
Artan solunum
Baş dönmesi
mide bulantısı
Karartma,
Yaz günlerinde deniz taşıtlarında güneşlenirken güneş yanığı oluşabilir. Güneş ışınları suda iki metreye kadar çıkabilir. Güneş yanıkları vücudun sıvı-mineral dengesini bozar, bu nedenle cildinizi korumaya özen göstermelisiniz. Güneşe çıplak gözle bakmak göze ve retinaya zarar verir. Güneş gözlüğü sadece bir aksesuar değildir. Güneşten korunmak için güneş gözlüğü büyük önem taşır. Güneş gözlüklerinizi seçerken çok dikkatli olmalısınız ve ucuza kaçmamalısınız.
Güneş yukarıda da belirttiğimiz gibi sorunlara neden olduğu için havuz kenarlarında mutlaka kaliteli, hatasız ve kullanışlı bir havuz şemsiyesine ihtiyaç vardır. Havuz şemsiyesi kullanarak mümkün olduğunca bu tür sorunlardan kaçınmaya çalışmalısınız. Doğru şemsiye seçimi önemli bir konudur. Peki doğru havuz şemsiyesini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlam, kullanışlı ve kaliteli olmak.
Havuz başında kullanacağınız şemsiyenin su geçirmez olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bazı şemsiyeler özel kumaşları sayesinde su geçirmezdir.
Havuz şemsiyelerinin rengini koyu seçmemeye özen göstermeliyiz. Genellikle havuz çevresinde açık renkli havuz şemsiyeleri tercih edilir.
Sağlayacağı gölge alan için; boyut da önemlidir.
Dilerseniz teleskopik şemsiyeleri de tercih edebilirsiniz. Teleskopik şemsiyeler size soğuk ve sıcak hava üfler. Havuz başında güneşe bunaldığınızda soğuk hava üfleyen bir şemsiyeye sahip olmaktan daha iyi ne olabilir? Bu şemsiyeleri hem yaz hem de kış mevsiminde kullanabilirsiniz.
Havuz kenarında havuz şemsiyesi kullanarak hem sağlığınızı koruyabilir hem de tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Bunu hatırla; Güneşin faydaları olduğu kadar zararları da vardır ve onu korumak için alacağınız önlemler hayat kurtarıcı olacaktır.